1 Verwarm de oven voor op 200 graden en kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de spaghetti. Snipper de ui en snijd of pers de knoflook fijn. Verwijder de zaadlijsten van de Turkse peper (zie tip) en snijd in dunne ringen.
2 Leg de cherrytomaten in een ovenschaal en besprenkel met de zwarte balsamicoazijn en de helft van de olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en bak de cherrytomaten 15 – 20 minuten in de oven.
3 Kook ondertussen de spaghetti, afgedekt, 10 – 12 minuten in de pan met deksel. Giet daarna af en bewaar een beetje kookvocht.
4 Verhit een wok of hapjespan op hoog vuur en rooster de pompoenpitten, zonder olie, tot ze beginnen te poffen. Haal uit de pan en bewaar apart.
5 Verhit de overige olijfolie in dezelfde wok of hapjespan en fruit de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Voeg de Turkse peper en oregano toe en bak 4 minuten op middelmatig vuur. Pers ondertussen het sap van de citroen uit. Voeg vervolgens de spaghetti, de helft van de gruyère, 1 el citroensap per persoon en eventueel extra vierge olijfolie naar smaak toe aan de wok of hapjespan en roer goed door.
6 Verdeel de spaghetti over de borden en schep de cherrytomaten erop. Giet het vocht uit de ovenschaal over het gerecht en breng op smaak met extra vierge olijfolie. Scheur de basilicum klein en garneer met de pompoen-pitten, basilicum en overige gruyère.
Tip! Je verwijdert de zaadjes van de Turkse peper makkelijk door het steeltje van de peper eraf te snijden, de peper tussen je handen te wrijven en even na te spoelen met water.
javascript:nicTemp();