Hartige taarten zijn geweldig. Ik eet ze het liefst koud. En als er over is, kun je er de volgende dag mee lunchen. Geen straf!
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 220 graden.
Snijd de gewassen prei in brede ringen en stoof ze een half uurtje met een klont boter in een pan met dikke bodem.
Vet de bakvorm royaal in met boter of olie. Leg de grotendeels ontdooide plakjes bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven werkvlak. Rol uit tot een lap die in de bakvorm past en 2 cm van de randen bedekt. Bak de bodem blind tot hij licht goudbruin is.
Rooster de noten eventjes in een droge koekenpan, zodat ze meer smaak hebben. Maal ze fijn in een keukenmachine en voeg dan ook de kaas toe. Doe er als laatste de eieren bij en maal tot een homogene massa. Roer het ei-noten-kaasmengsel en de gestoofde prei door elkaar. Voeg eventueel wat gemalen zwarte peper toe.
Stort het mengsel dan in de bakvorm op de gebakken bodem en schuif de vorm terug de oven in. Bak de taart gaar en mooi bruin in ongeveer 20 minuten. Je kunt 'm warm, lauw of koud eten.