Breng voor de pasta een pan met ruim water aan de kook. Verhit in een ruime koekenpan 2 el olie. Voeg de spinazie in 2-3 porties toe en laat het blad al omscheppend slinken en het vocht verdampen alvorens een volgende portie toe te voegen. Schep de spinazie op een snijplank. Hak de helft van de spinazie fijn. Houd de rest van de spinazie onder een deksel warm.
Doe de fijngehakte spinazie met het rundergehakt en de paneermeel in een kom. Voeg peper naar smaak toe. Rol van het spinazie-gehaktmengsel ± 20 walnootgrootte balletjes of maak 12 grotere ballen.Voeg intussen de pasta en zout toe aan het kookwater en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar.
Schenk de rest van de dolie in de koekenpan. Bak de gehaktballetjes in 3 min. rondom bruin aan. Keer de balletjes regelmatig. Snipper intussen de uien. Schuif de balletjes aan de kant, voeg de ui toe en fruit 1 min. Schenk het blik tomatenblokjes erbij en stoof de gehaktballetjes 5 min. zachtjes. Snijd intussen de olijven in ringetjes en voeg toe aan de tomatensaus. Giet de pasta af in een vergiet.Verdeel de pasta over 4 diepe borden.
Verdeel de warmgehouden spinazie over de pasta. Schep de tomatensaus met de balletjes op de pasta.