Pasta alla norma
30-60 minuten
Pasta alla Norma is wellicht één van de meest bekende en geliefde pastagerechten uit de Siciliaanse keuken. Zoals het de traditionele Italiaanse keuken betaamd, bestaat de schotel simpele en pure ingrediënten: tomaten, pasta, aubergine, basilicum en vers geraspte (harde) ricotta.

Het verhaal luidt dat de naam ‘Norma’ komt van de gelijknamige opera van componist Vincenzo Bellini. De beroemde toneelschrijver Nino Martoglio uit Catania, vergeleek het pastagerecht met dit meesterwerk door te zeggen: ”Chista è 'na vera Norma!" (“Dit is een echte Norma!”), om de sublimiteit van het gerecht mee uit te drukken.

Luister maar eens naar deze prachtige aria uit ‘Norma’ gezongen door Maria Callas (http://www.youtube.com/watch?v=gZrao_GX4nk), en dan weet je dat dit een fantastisch gerecht moet zijn.
Ingrediënten
voor 4 personen

400 gram spaghetti, linguine of rigatoni
2 aubergines
4 el olijfolie
peper en zout
2 knoflooktenen, fijngesneden
2 blikken tomaat
1 tl suiker
12 blaadjes basilicum
125 gram harde schapenricotta (evt. Parmezaanse kaas)
 olijfolie voor de plakken aubergine
Materiaal:
snijmachine of mandoline (evt.)
kwastje
grilpan
steelpan
spatel
groentezeef (evt.)
kookpan
Reacties
Wat vond je van dit recept ? Heb je een tip om het nog beter te maken of een vraag aan de kok ?
om een reactie te plaatsen.