Pasta is iets wat ik meerdere keren per week maak. Niet alleen omdat ik gek ben op Italiaans eten, maar omdat pastagerechten vaak eenvoudig maar toch lekker, gezond en gevarieerd kunnen zijn. En waarom zou je kant-en-klare pastasauzen kopen, terwijl het maken van een heerlijke saus zo makkelijk is. Met rijpe tomaten (of goede tomaten uit blik), olijfolie, verse kruiden en knoflook kom je een heel eind. In dit gerecht proef je echt de smaak van de zon. Heerlijk, puur en ongecompliceerd eten!
Bereidingswijze
Leg de stukjes aubergine in een vergiet en bestrooi ze met het theelepeltje fleur de sel. Laat dit een halfuurtje staan.
Blancheer de tomaten door ze 4 minuten in kokend water te leggen. Dompel ze daarna in koud water en verwijder de vellen. Snij de tomaten grof.
Verhit 2 el van de olie in een grote koekenpan en bak de helft van de aubergines gedurende 3-5 minuten op een middelhoog vuur. Doe ze dan in een kom, bak de andere helft in de andere 2 el olie en doe deze ook in de kom. Verhit de laatste 2 el olie in een braadpan en fruit de knoflook en chilipeper zachtjes zonder deze bruin te laten worden.
Voeg de gehakte tomaten en de stukjes aubergine aan de knoflook en de chilipeper toe. Voeg de oregano, de suiker, zout en peper naar smaak toe. Breng alles aan de kook, verlaag dan meteen het vuur en laat de saus ongeveer 10 minuten koken met het deksel op de pan.
Breng ondertussen een grote pan gezouten water aan de kook voor de pasta. Kook de pasta kort (5-6 minuten). Haal de laatste 4 minuten het deksel van de pan met de saus en proef of er eventueel nog wat zout of peper bij moet.
Giet de pasta af en voeg deze samen met de basilicum aan de saus toe. Roer alles goed door elkaar en serveer meteen met een beetje van de Parmezaanse kaas en de pijnboompitten.
Garneer nog met een paar hele blaadjes basilicum. Lekker met een Nero d’ Avola.