De basis voor de populaire Indonesische nasi goreng is gekookte, goed afgekoelde rijst. Maar wat voor rijst moet je gebruiken? Hier heb je gelukkig een ruimere keuze. Gebruik basmati-, pandan-, of jasmijnrijst. Als het maar langkorrelig is.
Bereidingswijze
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (maar voeg geen zout toe) en laat deze op een groot bord goed afkoelen.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan en bak de spekblokjes in 4 minuten. Voeg de ui, knoflook en prei toe en bak al omscheppend gedurende 3 minuten.
Verhoog het vuur, voeg de afgekoelde rijst, taugé, sambal en ketjap manis toe en bak het gerecht al omscheppend nog 4 minuten.
Smelt de boter in een grote koekenpan en breek de eieren erin zodra deze begint een beetje bruin te kleuren. Bak de eieren in ongeveer 3-4 minuten en bestrooi ze met een beetje zout en peper.
Verdeel de nasi goreng over de borden en serveer met de gebakken eieren. Geef er desgewenst kroepoek, kip- of varkenssaté en en gebakken uitjes bij.