Bak het fijn geprakte gehakt goed door, kruid met peper en zout en hou het even apart. Stoof dan de fijn gesneden uien, fijn gehakte knoflook en kleine stukjes paprika aan in olijfolie met tijm, paprikapoeder, peper & zout.
Daarna kunnen de in plakjes gesneden champignons erbij. Voeg daarna het gehakt en de tomaten(puree) toe tot de saus de gewenste dikte heeft, dwz. niet te droog, maar zeker niet al te dun.
Ik doe er voor de smaak vaak nog een blokje Italiaanse kruidenbouillon (Knorr) bij. Breng verder op smaak met royaal oregano & basilicum. Dit laat je pruttelen op een laag vuurtje. Ondertussen ga je verder met de rest.
Andere voorbereidingen - Snij de mozzarella in dunne plakjes.
- Ontdoe de gekookte ham eventueel van de zwoerd.
- Knijp de ontdooide diepvries spinazie heel goed uit, anders wordt het geheel te waterachtig.
- In het tomatenseizoen kun je overwegen 2 of 3 vleestomaten in heel dunne plakjes te snijden en daar ook een laagje mee maken.
Leg dit alles binnen handbereik van de ovenschaal die na het maken van de béchamelsaus gevuld kan worden.
De béchamelsaus Je kan een béchamelsaus maken volgens de regels van de kunst. Met een blanke roux van gesmolten boter, bloem en melk, maar ik kies hier voor de gemakkelijkheid. Als je niet te veel maïzena gebruikt is het resultaat even goed.
Neem ongeveer een halve liter melk en 2,5 dl. room. Breng die aan de kook en roer er dan witte Maïzena Express door tot de saus de gewenste dikte heeft. Opnieuw…niet te dun en niet te dik, smeuïg, laten we zeggen. Doe er peper, zout en nootmuskaat bij en laat de saus zeker niet aanbranden.
Nu kan het laagjes leggen beginnen. Ik smeer de ovenschaal eerst wat in met wat olijfolie, maar dit is niet per se nodig als je onderin een laagje bolognesesaus legt.
Daarop kan een laagje lasagne bladen, dan een laagje béchamelsaus met daarboven een laagje hesp bijvoorbeeld.
Opnieuw een laagje bolognese saus, daarna bijvoorbeeld een laagje spinazie met de mozzarella (dit kun je desgewenst nog ’s extra kruiden met wat peper).
Daarna desgevallend nog een laagje lasagnebladen, eventueel nog wat bolognese saus en helemaal bovenaan komt de laatste laag béchamelsaus.
Zorg ervoor dat er nog voldoende ruimte is (minstens een halve centimeter) voor de gemalen kaas waarmee je het zaakje definitief afwerkt.
Tenslotte dek je het geheel af met aluminiumfolie. Ondertussen is de oven al voorverwarmd op 180°C. Als je de lasagne vers maakt en meteen in de oven zet zou die na ongeveer 20 minuten klaar moeten zijn. Als je de lasagne daags voordien maakt, zal het garen wel wat langer duren. De laatste 5 à 10 minuten haal je de aluminiumfolie weg en laat je de bovenste laag gratineren.