Clafoutis is een zachte, bijna pudding-achtige taart die traditioneel met kersen (het liefst met pit) wordt gemaakt. Je kunt echter allerlei soorten fruit, al naar gelang het seizoen, gebruiken. Aardbeien of perziken in de zomer. Appeltjes in de herfst.
Maar ook een hartige clafoutis behoort tot de mogelijkheden. Een hartige clafoutis kan je het beste als een quiche zonder korst omschrijven. Dat betekent minder werk en dus een ideaal gerecht voor een simpele doordeweekse maaltijd.
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven op 180°C voor en vet een quichevorm van 25 cm lichtjes in met de theelepel olijfolie. Zet de vorm op een bakplaat.
2. Verhit de olie in een koekenpan en fruit de uien, rozemarijn en knoflook 15 minuten op een laag vuur. Roer af en toe en probeer de stukken ui een beetje uit elkaar te halen. Zet de pan van het vuur af en laat het mengsel iets afkoelen.
3. Verdeel de tomaten over de vorm.
4. Verwijder de rozemarijn en de knoflookteen uit de pan met de uien en verdeel de uien gelijkmatig tussen de tomaten.
5. In een grote kom klop je de eieren, kruiden, bloem, melk, crème fraîche, kaas en het zout en de peper naar smaak. Giet het beslag over de groente en bak de clafoutis 50 minuten. De clafoutis zakt een beetje in als hij afkoelt.
6. Serveer heet, met een salade en een glas koude witte wijn.
*Gebruik kleine, zoete troskerstomaatjes. Hoe kleiner en zoeter, hoe beter!
*Als je de clafoutis uit de oven haalt, zakt hij heel snel in. Dit is normaal en gebeurt bij alle clafoutis recepten.