Een goede hamburger is een ware traktatie. En ik bedoel niet de hamburgers die je in fastfood restaurants vindt, maar echte, grote, bijna mannelijke hamburgers - zoals deze.
Voor deze koninklijke burgers heb je ten eerste goed vlees nodig- met andere woorden biologisch rundergehakt. Het vlees breng je op smaak met, onder andere, paprikapoeder, fijngesnipperde sjalotjes, tabascosaus en tomatenpuree. Je serveert de burgers op dikke ciabatta broodjes en je maakt ze af met een speciale saus, tomaat en slablaadjes.
Omdat friet bij een hamburger hoort, geef ik je ook mijn recept voor knapperige ovenfriet.
Bereidingswijze
Voor de speciale saus :
3 el mayonaise1 el ketchup½ el gerookte paprikapoeder
(Meng alle ingrediënten tot een gladde saus.)
Voor de hamburgers :
1. Hak het brood in de keukenmachine tot grove kruimels.
2. Doe de versgemaakte broodkruimels en alle ingrediënten (van rundergehakt tot tomatenpuree) in een kom en meng met behulp van een aardappelpureestamper.
3. Maak vier burgers van het mengsel. Zet ze op een bord en doe ze tenminste een halfuurtje in de koelkast.
4. Verhit een grillpan. Wrijf de burgers in met een beetje olijfolie en grill ze ongeveer 8-10 minuten per kant. De tijd hangt af van de dikte van je burgers.
5. Serveer de burgers op de ciabatta broodjes, schep een beetje saus over elke burger heen en beleg met rauwkost naar keuze.
Knapperige ovenfriet :
1 kilo biologische aardappels, gewassen maar niet geschild
2 ½ el olijfolie
2 tenen knoflook, geperst
zout en peper naar smaak
Verwarm oven op 220°C voor
1. Snij de aardappels doormidden en snij elke helft in vijf of zes middelgrote partjes. Doe ze in een grote kom die ook een bijpassend deksel heeft.
2. Doe de rest van de ingrediënten in de kom samen met de aardappels, zet het deksel op de kom en schud hem flink door elkaar.
3. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de aardappels gelijkmatig over de bakplaat, maar zorg ervoor dat ze niet op elkaar liggen.
4. Schuif de bakplaat in de oven en bak de aardappels 15-20 minuten of tot ze goudbruin zijn.
5. Haal ze uit de oven, maar zet de oven niet uit. Keer de aardappelpartjes één voor één om zodat ze gelijkmatig bruin worden. Schuif de bakplaat nogmaals in de oven en bak de aardappels nog een kwartiertje. Serveer met mayonaise of ketchup.