Je kent het vast wel: zeezout ijs. En als je het niet kent, dan is dit het goede moment om dit uit te proberen! (note: makkelijker voor mensen met een ijsmachine.)
Ingrediënten
voor 5 personen
2 eieren
2 koppen melk
1/3 kop suiker
1 theelepel vanille
1 kop hevig geslagen room
zeezout (wees hier voorzichtig mee)
blauwe kleurstof (optioneel)
groene kleurstof (optioneel)
Bereidingswijze
- Scheidt de eieren in twee grote schalen.
- Klopt de eiwitten stijf.
- Meng de eierdooiers met de suiker tot het dik is.
- Laat de melk langzaam koken, en roer af en toe.
- Giet de hete melk in de dooier/suiker mix en meng het goed.
- Giet de melk/dooier/suiker mix terug in de pan en maak het warm tot het zo dik is als vla (NIET LATEN KOKEN! Als je het niet zo dik als vla kunt krijgen, maak het dan gewoon zo dik als je kan.)
- Giet de mix bij de eiwitten en mix goed.
- Voeg zeezout toe (net zo lang tot het zoutig zoet smaakt, maar doe er niet te veel in).
- Stop het mengsel in de koelkast om het af te laten koelen.
- Zodra het koel is, voeg de room en de vanille toe.
- (Optioneel) Voeg 12 druppels blauwe kleurstof toe, en 3 druppels groene kleurstof.
- Laat het invriezen, volg de instructies van de ijsmachine.
- Als je geen ijsmachine hebt, giet de mix in 1 of 2 metalen cake vormen en zet het in de vriezer. Laat het zitten tot de randen stevig worden, verwijder het dan en mix goed. Herhaal dit totdat het gelijkmatig bevroren is.