De oorsprong van de tiramisù is onzeker, omdat meerdere Italiaanse regio’s claimen de lekkernij te hebben ‘uitgevonden’. Dit heeft geleid tot een soort strijd tussen Toscane, Piemonte en Veneto.
In de officiële versie is de tiramisù ontstaan in Siena in de 17de eeuw, toen er enkele banketbakkers ter viering van de komst op Cosimo de Medici, groothertog van Toscane, besloten een dessert te maken. Ze besloten dat het dessert een afspiegeling moest zijn van zijn persoonlijkheid. Het moest dus een belangrijke lekkernij worden, bereid met eenvoudige ingrediënten en extreem lekker: Cosimo was namelijk ontzettend gek op zoet. In die tijd kreeg het dessert de naam ‘soep van de hertog’.
Cosimo de Medici bracht het recept mee naar Florence vanuit waar het in heel Italië verspreid werd. Het dessert was favoriet van vele nobelen die het lustopwekkende eigenschappen toekenden, vandaar de naam tira-mi-sù wat zoiets betekent als ‘til me omhoog’.
De niet officiële versie vertelt dat tiramisù werd uitgevonden in Turijn ter ere van graaf Camillo Benso di Cavour, om hem te steunen in zijn moeilijke taak van het verenigen van Italië.
Ten slotte heeft ook Veneto zijn eigen versie, waar de tiramisù werd uitgevonden in restaurant ‘El Toula’. Nabij het restaurant zat namelijk een bordeel, de rest spreekt voor zich.
Buon appetito!
Bereidingswijze
Splits de eieren. Mix de eiwitten met een snufje zout en de helft van de suiker tot het stijf is.
Mix in een andere kom 6 eierdooiers met de rest van de suiker tot het crèmig is.
Mix in een derde kom de mascarpone tot een zacht glad geheel.
Voeg de mascarpone bij de eierdooiercrème en mix deze tot een geheel.
Spatel de eiwitten luchtig door de mascarpone/eigeelcrème.
Giet de espressokoffie een laag rechthoekig bakje en meng er de likeur doorheen.
Doop de lange vingers aan beide zijden even in de koffie en leg naast elkaar in een schaal (bijvoorbeeld een lasagnaschaal) tot je één laag bedekt hebt met vingerkoekjes. Schep daarop een laag van het mascarponemengsel en bestooi met cacao. Herhaal dit tot de vingerkoekjes en de crème op is (afhankelijk van de grootte van de schaal heb je ongeveer 2 à 3 lagen met vingerkoekjes). Eindig met een laag crème en met flink wat cacao. Laat minimaal een paar uur in de koelkast opstijven.