Peertjes in port: altijd fijn. In plaats van port kun je de peertjes ook in cranberrysap koken. Dat is wel zo handig als er kinderen, zwangere vrouwen en andere mensen die geen alcohol drinken mee-eten.
Bereidingswijze
Kook de peertjes op zacht vuur gaar in de port met de kaneel en kruidnagels.
Vis dan de peertjes uit de pan en zorg dat er geen kaneel of kruidnagel aan blijft plakken.
De hangop: zet een grote kom klaar met een zeef erin. Leg daar een
kaasdoek of schone theedoek (niet gewassen met wasmiddel) in en stort er
een halve liter yoghurt in. Laat het twee uur uitlekken. Pak de
uiteinden van de doek op en maak er een knoop in. Je kunt de doek nu aan
bijvoorbeeld het handvat van een keukenkastje
hangen. Met de bak eronder, om het vocht op te vangen. Des te langer het hangt, des te dikker het wordt.
Schep wat hangop op een bordje en schep er de jam en peertjes bij. Verkruimel er dan nog wat speculaas over.