Bereidingswijze
Snij de parmigiano in blokjes. Voeg deze samen met de pijnboompitten, gepelde look en de basilicumblaadjes in de blender.
Overgiet met olijfolie en blend het geheel tot een gladde, smeuïge pesto.
Voeg het limoen- of citroensap toe en kruid af met peper en zout.
Breng ondertussen water aan de kook voor de pasta. Bereid deze volgens de instructies op de verpakking.
Pel en snij de ui in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de preistengels.
Bak de spekblokjes in boter in een pan op een heet vuur tot ze knisperig bruin gebakken zijn.
Voeg de ui- en preistukjes toe en laat ze meestoven in de spekjus tot ze glazig zijn.
Warm in een afzonderlijke pot de room op en laat er een 4-tal eetlepels pesto in smelten. Roer goed.
Voeg vervolgens de spekjes met ui en prei toe aan de pestosaus.
Wanneer de pasta gaargekookt en afgegoten is, meng je deze onder de pestosaus met prei en spek. Afwerken kan met geraspte parmigiano, en liefhebbers kunnen ook kerstomaatjes toevoegen voor een frisse verkwikkende smaak. Smakelijk!