Bladerend in een kookboek over Toscane stuitte ik op een recept waarbij een frittata was gebakken in een tulbandvorm: wat een superfeestelijk idee! Ik vind het ideaal om te serveren bij een (Paas)buffet. Het recept heb ik een beetje aangepast naar mijn wensen en naar wat ik in huis had. De vorm had ik helaas niet goed genoeg ingevet waardoor de taart er niet zonder kleerscheuren uitkwam. Ach, het deed niets onder aan de smaak. Buon appetito!
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 180°C.
Snijd de courgette in dunne plakjes (mocht je een mandoline hebben, gebruik hem).
Verwarm 2 el olijfolie in een ruime koekenpan en bak hierin de plakjes courgette in 10 minuten goudbruin. Voeg halverwege wat gescheurde blaadjes munt toe en breng op smaak met zout en peper.
Breng ondertussen in een (steel)pan water aan de kook en kook hierin de doperwtjes in 5 minuten gaar.
Breek in een beslagkom de eieren en meng de ricotta en kaas doorheen. Voeg de bloem geleidelijk toe om te voorkomen dat er klonten ontstaan.
Breng op smaak met een beetje zout en peper.
Laat de courgette en de doperwtjes even afkoelen alvorens ze door het ei te mengen.
Vet een tulbandvorm in met 1 el olijfolie en giet het eimengsel erin.
Zet de vorm in de oven en bak in circa 50 minuten gaar.
Laat even afkoelen en ga eventueel nog een beetje langs de randjes met een mes zodat de frittata-taart makkelijker uit de vorm komt.
Leg een groot bord over de tulbandvorm en hop, keer de tulband om.