Frittata con ricotta fresca, cannella e pomodori secchi - Het volgende recept komt uit het boek 'De Proefster' van Giuseppina Torregrossa. Waarschijnlijk overkomt het iedereen: je komt een heerlijk recept tegen, maakt het volgens de aanwijzingen, maar toch mislukt het of het is niet wat je had verwacht. Dit kan natuurlijk aan je eigen kunde liggen, maar ook aan de receptuur of aan het type ingrediënten. Soms moet je dan het een en ander aanpassen. Onder het recept vind je daarom ook mijn eigen versie van deze heerlijke frittata. Buon appetito!
Bereidingswijze
"Klop de eieren, voeg de ricotta (opgelost in warm water) eraan toe en doe er zout en peper over. Meng de kaneel, de gesneden gedroogde tomaten, de oregano, het geroosterde brood, de olie en de pecorino er doorheen. Roer alles door elkaar, giet het mengsel in een flinke hete pan, bak de omelet en rol hem tot een hoorntje. Garneer naar eigen smaak en steek er wat verse slablaadjes in."
Aangepaste versie:
Voor wat betreft de ingrediënten: ik heb met minder oregano (2 takjes en een theelepel gedroogde oregano) en minder gedroogde tomaten (10 stuks) gewerkt, omdat het me persoonlijk wat veel leek. Helaas is verse schapenricotta in Nederland niet verkrijgbaar en heb ik een bakje ricotta uit de supermarkt genomen. Omdat er nog een restje oude kaas op moest, heb ik deze vermengd met nog 25 gram pecorino.
Ik heb de aanwijzingen opgevolgd en voor ik de frittata in de pan deed uiteraard eerst een scheutje olijfolie in de pan gedaan. Raadzaam is om óf een deksel op de pan te doen bij het bakken óf om een pan te hebben die je op het laatst nog onder de gril kan zetten: zo kun je de bovenkant van de frittata gaar krijgen. Anders heel lang op een laag vuur laten staan. De frittata was echt heerlijk, de kaneel die aanvankelijk sterk was in geur, was uiteindelijk heel delicaat aanwezig.
Combi met de gedroogde tomaatjes werkte heel goed en de vermenging van de eieren met de ricotta zorgde ervoor dat de frittata lekker luchtig was.
Oja, oprollen kon niet, want hij was veel te dik! Maar eigenlijk hoort dat ook zo bij een frittata. De volgende dag was frittata nog beter van smaak.