Dit van oorsprong Georgische kruidenmengsel is erg populair in alle vormalige Soviet Unie landen. Het geeft smaak aan kip, lam, rijstgerechten, allerlei soorten bonen, sauzen en soepen. Heel breed te gebruiken dus. Deze versie is enigszins vereenvoudigd, maar is nog heel dicht bij het origineel. Het recept geeft aan de verhoudingen in volume, alle kruiden zijn gedroogd.
Bereidingswijze
Allereerst een paar aantekeningen: oorspronkelijk wordt er blauwe fenegriek gebruikt, maar gewone volstaat prima. Evengoed is kurkuma geen slechte vervanging voor de dure saffraan en maakt het uiteindelijke product niet minder. De hoeveelheid hete peper moet zeker niet te overheersend zijn, khmeli-suneli is geen pittige mengsel.
Alle kruiden mengen, eventueel nog extra fijn malen. En hier een eenvoudige voorbeeld van gebruik: meng een flinke theelepel van khmeli-suneli met een flinke theelepel zout, sap van 1/2 citroen en een paar eetlepels olie. Hierin hele kip (van ong. 1 kg) marineren en daarna braden in de oven of in stukken in een pan.