Koffie is heerlijk. Goede koffie is goddelijk. En op dagen dat het plakken en zweten is, dan maak je gewoon ijskoffie. Wel even in de ochtend aan denken.
Ik dronk mijn eerste ijskoffie toen ik alweer eeuwen geleden als net puber-af door Italië en Griekenland reisde. We waren net aangekomen op het schiereiland Peloponnesos en het was er warm. Onze volgende stop? Kalamata. Van de olijven inderdaad.
Bereidingswijze
Zet twee kopjes espresso (sterk, elk 2 cm. vol). Los hierin de suiker en het cacao op.
Klop de melk stevig op in een pannetje of met een espresso-apparaat en laat dit even afkoelen.
Schenk de afgekoelde espresso in een glas, schenk er de melk op, maar laat nog wat schuim in het pannetje zitten. Laat de ijskoffie goed koud worden in de koelkast, eventueel zet je het nog even in de vriezer. Ik gebruik liever geen ijsblokjes, want daar wordt het wateriger van.
Schenk voor het opdrinken nog het resterende schuim erop en bestrooi met cacao.