Voorbereiding:
Banketbakkersroom (ruim 550 ml):
- Breng 450 ml melk met 50 gram suiker langzaam aan de kook.
- Snij het vanillestokje open, schraap het merg eruit en voeg het stokje en de vanillemerg toe aan de melk.
- Roer de overige melk en suiker, het custardpoeder, de dooiers en een mespunt zout door elkaar tot een glad papje. Verwijder het vanillestokje als de melk kookt.
- Giet een beetje hete melk bij het koude melkmengsel en roer goed door elkaar. Giet dit vervolgens terug bij de hete melk.
- Laat de gele room op een laag vuur en onder voortdurend roeren, 2 minuten zachtjes doorkoken.
- Laat afgedekt afkoelen.
Botercrème (± 900 gram):
- Klop 500 gram banketbakkersroom (van voorgaande recept) met de suiker goed door.
- Klop hier vervolgens de goed luchtig geklopte roomboter doorheen. In de koelkast is de crème drie dagen houdbaar, in de vriezer enige maanden, mits goed verpakt.
Hazelnootpâté (± 400 gram):
- Rooster de hazelnoten in een hete koekenpan of in een voorverwarmde oven van 160°C tot ze mooi goudgeel gekleurd zijn.
- Maal de hazelnoten en de suiker in de keukenmachine tot een dikke, vloeibare pasta (yoghurt dikte)
- Bewaar de pâté in de koelkast, het is, goed verpakt, een maand houdbaar. Hazelnootpâté wordt onder andere gebruikt om mokkacrème op smaak te brengen.
Mokka-extract (± 55 ml):
- Roer de bruine suiker en de Nescafé door de warme espresso tot ze helemaal zijn opgelost.
- Laat afkoelen en bewaar het extract in de koelkast. Mokka-extract wordt onder andere gebruikt om mokkacréme op smaak te brengen.
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 120°C.
- Klop de eiwitten met een mespuntje zout en de kristalsuiker stijf.
- Spatel de poedersuiker en de gemalen hazelnoten erdoor.
- Spuit hiervan op een met bakpapier beklede bakplaat 2 ronde plakken van 22-24 cm doorsnede en 1 ½ cm dik.
- Bak de plakken 45 minuten in de voorverwarmde oven. Laat afkoelen.
- Maak mokkacrème (maak wat meer als je ook rozetten op de taart wilt spuiten) door de botercrème te mengen met het mokka-extract en de hazelnootpâté.
- Spuit op één plak schuimgebak een laag mokkacrème.
- Leg de andere plak schuimgebak erop.
- Bestrijk de zijkant van de taart rondom met een dun laagje mokkacrème.
- Bestrooi de bovenkant en de zijkanten met gehakte hazelnoten en bestuif de taart licht met poedersuiker.
- Werk de taart eventueel af met wat opgespoten rozetjes mokkacrème en versier deze met een hazelnoot.
- Laat de taart in een koelkast goed koud worden. De taart is een dag na het maken het lekkerst.