Rotolini Salati - Als het even kan, probeer ik voor feesten en partijen de meeste hapjes zelf te bereiden. Dit is niet alleen lekkerder, maar natuurlijk ook wel een beetje een ‘plicht’, gezien ik altijd met koken en eten bezig ben. Enthousiast vertellen over je kookworkshops terwijl je gasten kunnen kiezen tussen een muffe kaasvlinder of een plak leverworst is ook zo wat.
Overdrijven doe ik eveneens niet, want daar heb ik met twee kleine kinderen simpelweg te weinig tijd voor. Dus moeten de recepten aan drie ‘S’-en voldoen: Simpel, Snel en Smakelijk. Deze bladerdeegrolletjes behoren tot mijn favorieten, want naast dat ze aan de drie S-en voldoen, zijn ze ook al een dag van tevoren klaar te maken. Buon appetito!
Recept uit: ‘Herfst in Piemonte’ van M. Darling-Gansser.
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 200°C.
Voor vulling 1
Leg de plakjes prosciutto op een plakje bladerdeeg en bestrooi gelijkmatig met kaas en peper. Rol het bladerdeeg zo strak mogelijk op tot een ‘worstje’.
Snijd het worstje met een scherp mes in 1 cm brede stukken.
Bekleed een bakplaat met vetvrij papier.
Schik de rolletjes naast elkaar op de bakplaat en bak ze in 5-8 minuten goudbruin.
Je kunt ze zowel gloeiend heet als op kamertemperatuur serveren.
Eigen noot: om de verschillende rolletjes uit elkaar te kunnen halen, heb ik bij deze rolletjes als topping maanzaadjes gebruikt (links op foto). Ook heb ik de rolletjes langer in de oven gedaan, want standaard bladerdeeg heeft een langere baktijd nodig.
Voor vulling 2
Bestrooi het bladerdeeg gelijkmatig met kaas en peper. Schik de ansjovis erop, zodat er straks in elk rolletje ansjovis zit, rol het bladerdeeg op tot een worstje dat je in stukken snijdt en ga verder als boven.
Voor vulling 3
Ga te werk als hierboven; verdeel de ingrediënten gelijkmatig over het bladerdeeg.
* Eigen noot: (gedroogde) tomatentapenade is een goed alternatief.