Nou ja, kaviaar. Een duur woord voor een heel bescheiden gerecht. Het stamt uit de Soviet Unie tijd, toen men manieren zocht om al te groot geworden courgettes te verwerken en te bewaren voor de wintermaanden. Nu is het niet de bedoeling dan u dit recept ook voor inmaken gebruikt, daar is hij niet geschikt voor, maar hij is wel heel lekker koud voor op de brood (denk bv aan baba ghanoush, chutney of hummus) of als een koude saus voor bij gegrild vlees.
Zoals gezegd, is het de bedoeling dat u een flinke courgette bemachtigt, eentje van een kilo of anderhalf of twee. Mensen die een courgetteplant ooit gehad hebben, zullen weten dat dat helemaal niet zo moeilijk is. Natuurlijk kan dit recept ook met de gewone, jonge courgetjes gemaakt worden, maar dat is zonde en is het resultaat ook niet hetzelfde.
Bereidingswijze
Om te beginnen de ui schillen en in blokjes snijden. De wortels (geboend, maar niet geschild) grof raspen, paprika ontdoen van de zaadjes en in blokjes snijden. Knoflook pletten en fijn hakken. Al de bovengenoemde groente in een brede flinke pan op een zachte vuur laten fruiten.
In de tussentijd de courgette schillen (indien gewenst), eventeueel ontdoen van de flinke zaadjes en wattige binnenkant (dat is vaak het geval bij echt grote exemplaren). Daarna in niet te grote blokjes snijden. Toevoeven aan de rest van de groenten, samen met de tomaten, zout en peper. Afdekken met een deksel en zo'n 30 minuten laten stoven.
Daarna het deksel eraf halen, suiker en azijn toevoegen en het geheel op een flink vuur goed laten inkoken. Het moet vrij dik worden, zonder dat er nog extra vocht vrij komt. Af en toe roeren.
En nu is het aan u: pureren met de blender of lekker chunky houden. Goed laten afkoelen in de koelkast en koud serveren. De courgettekaviaar kan wel 5 dagen goed afgedekt in de koelkast bewaard worden.