Ongetwijfeld het meest klassieke Amerikaanse koekje. Ik probeerde al verschillende recepten uit, maar dit recept blijft dé topper.
Ruth Wakefield vond in 1930 de koekjes uit. Omdat ze geen bakkerchocolade meer had, besloot ze nestle chocolade te hakken en bij het deeg te doen. Bakkerchocolade smelt volledig tijdens het bakken, maar de gehakte chocolade niet. De koekjes werden al snel een succes. Een chocoladeproducent bood Ruth gratis levenslang chocolade aan als ze het recept mochten afdrukken op de de verpakking. Voor ons geen levenslange chocolade, maar we smullen wel lekker mee van het recept!
Bereidingswijze
Doe de witte, de donkerbruine en de vanillesuiker in een mengkom. Snij de malse boter in stukjes en voeg ze toe aan de suikers. Klop de suikers en de boter tot een romige massa in de keukenrobot. Voeg, al kloppend, de eieren toe.
Hak de havermout tot poeder en voeg het toe aan het beslag. Neem 150 g van de chocolat chips en hak deze fijn en voeg toe aan de mengkom.
Voeg vervolgens de bloem, het bicarbonaat, bakpoeder en het zout toe en laat goed mengen. Als het koekjesdeeg gemengd is, zet je de keukenrobot op een lagere snelheid en voeg je de overblijvende 250 g van de chocoladepallets toe. Laat rustig mengen totdat de pallets goed verdeeld zitten.
Verpak het deeg in vershoudfolie en leg het een uurtje in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 190°C.
Rol van het deeg balletjes van een 2 tot 3 cm doorsnede.
Bak de koekjes 11 minuten. De koekjes zijn dan lichtbruin en heel zacht. Als je ze liever wat krokanter hebt, kan je ze altijd een minuutje of 2 langer in de oven laten.
Smakelijk!
Tips:
Gebruik donkere chocolade met een hoog cacaogehalte.
Het is een grote hoeveelheid deeg. Je maakt het best in 2 delen, ofwel moet je de hoeveelheden van de ingrediënten halveren.