Vegetarisch kerstmenu
☆
Stelline gevuld met pompoen, ricotta en pijnboompitten
☆
Kleurrijk groentebrood met radicchio &
frisse salade met granaatappel en geitenkaas
☆
Kaasplankje met vijgenrolletjes
Maak het pastadeeg
Vorm een bergje van de bloem op een schoon en droog werkvlak. Maak middenin een kuiltje en breek daarin de eieren. Roer voorzichtig met een vork vanuit het midden totdat al het meel vermengd is met het vocht. Bewerk het deeg stevig met je handen ongeveer 10 tot 15 minuten en bestuif het werkvlak zo nu en dan met wat bloem.
Bedek met plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast tot verder gebruik.
Maak de vulling (dit kun je ook een dag van tevoren maken):
Snijd de pompoen in parten en gaar ze 6 minuten op de hoogtste stand in de magnetron (snelle manier) of in circa 30 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C. Prik met een vork in de pompoen, deze moet zacht zijn (laat nog iets langer in de magnetron/ oven als dat nog niet het geval is). Verwijder de schil en pureer de pompoen (ik gebruik hiervoor de staafmixer). Laat geheel afkoelen.
Rooster de walnoten een aantal minuten in een droge koekenpan en hak fijn (niet té fijn, zodat de vulling een beetje ‘bite’ behoudt).
Meng alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Proef, en breng eventueel extra op smaak met zout, peper en/ of nootmuskaat. Bewaar de vulling afgedekt in de koelkast tot verder gebruik.
Vorm de pasta*
Verdeel het pastadeeg in 3 stukken.
Rol het eerste deel uit tot en met stand 7 van de pastamachine. Snijd de lange deeglap doormidden.
Maak een lichte afdrukjes van de vorm in één van de vellen zodat je weet waar de vulling moet. Verdeel de vulling op de ‘afdrukjes’ en leg vervolgens de andere deeglap erover. Druk nu goed met je vingers om de vulling zodat er geen lucht meer inzit. Druk het deeg nu uit met de uitsteker of snijd er desgewenst met een deegraadje vierkantjes of rechthoekjes van.
Herhaal dit met de rest van het deeg. Bewaar de gevulde pasta náást elkaar om een vel bakpapier of een schone theedoek.
* gevulde pasta is delicaat en kun je na het maken niet te lang laten staan: de onderkant wordt dan vochtig en slapper en er bestaat de kans dat de pasta kapot gaat. Maak dit dus maximaal 2 à 3 uur van tevoren. Als je het wel eerder wil maken, en dit is als je weinig ervaring hebt met verse pasta wel aan te raden, kook de pasta dan alvast één minuut voor in kokend gezouten water, laat drogen en bewaar tot gebruik in een koele ruimte of als je het dagen van te voren maakt in de diepvries.
Zet een ruime pan met water op en zout het water. Maak zodra je de pasta in het kokende water doet, de saus:
Smelt de boter in een pan, hak de salie fijn en voeg deze toe aan de boter.
Giet de pasta voorzichtig af zodra deze al dente is (dit duurt enkele minuten) en verdeel over de borden.
Giet over elk bord wat boter-salie saus en rasp er lekker veel Parmezaanse kaas overheen.