- Bereid je slaatje voor. Je kunt zelf kiezen welke knapperige, rauwe groentjes je zoal wilt toevoegen: kerstomaten, radijzen, wortel, enkele blaadjes witloof, komkommer, paprika, witte kool, rode biet, enz. Schik een bedje van gemengde sla op het bord. Snijd de rauwe groentjes in hapklare brokjes en schik mooi over het slabedje op het bord.
- Pel de sjalotten (of ui) en versnipper ze. Stoof ze in olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg dan de spekblokjes toe. Laat ze goed uitbakken tot de witte vetstukjes goudbruin zijn.
- Voeg het sinaassap (bij vers sinaassap: pers de sinaasappelen uiteraard eerst uit) toe en roer goed. Voeg daarna een scheutje room toe, laat de room even inkoken en blijf goed roeren, zodat je vinaigrettesaus, de sjalotjes en spekjes niet aan de bodem van je pot blijven kleven. Als je warme vinaigrette nog te lopend is, voeg je een beetje maïszetmaal (maizena) toe om hem te laten aandikken. Blijf goed roeren terwijl de kookpot op een laag vuurtje staat.
- Kruid de warme vinaigrette af met wat peper en eventueel een snuifje zout. Let op met het zout: de spekjes geven al een zoute smaak af.
- Bak de scampi’s in een pan met boter of olijfolie. Kruid goed af met een beetje zout en cayennepeper. Laat de scampi’s zeker niet te gaar worden! Ze moeten lekker knapperig blijven.
- Schik de scampi’s mooi op het slaatje en lepel er de warme vinaigrette over. Serveer onmiddellijk zodat het lauwe slaatje niet te koud wordt.
Opmerkingen
Voor vegetariërs die wel vis en zeevruchten eten, kun je de spekblokjes perfect weglaten! Voeg dan wel wat extra zout toe aan de warme vinaigrette.
Je kunt de scampi-staarten aan de scampi laten tijdens het bakken voor extra smaak. Maar het blijft toch altijd smakelijker om een volledig gepelde scampi in een slaatje te serveren. Makkelijker en properder om te eten!