Dat olijfolie gezond is weten we al. Maar wist je dat je olijfolie ook uitstekend in zoete gerechten kan gebruiken? Over vanille-ijs bijvoorbeeld. Of in deze bijzondere olijfoliekoekjes, met pure chocola en rozemarijn.
Bereidingswijze
- Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg de rozemarijn en de chocolade toe en roer alles goed door.
- Klop de eieren met de olijfolie, het vanille-extract en de suiker.
- Voeg de natte ingrediënten aan de droge toe. Roer eerst met een houten lepel, en stort het deeg dan op een werkblad. Kneed het tot een samenhangend geheel.
- Verdeel het deeg in twee dikke schijven, wikkel ze in plasticfolie en leg ze tenminste een uur in de koelkast.
- Haal het deeg vijf minuten voordat je het gaat uitrollen uit de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Rol het eerste stuk deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Met een uitsteekvormpje (van ongeveer 5 centimeter diameter) snij je rondjes van ongeveer 1 centimeter dik. Leg ze met een beetje tussenruimte op de bakplaat. Doe hetzelfde met het tweede stuk deeg.
- Bak de koekjes in 20 minuten en laat ze op een rek volledig afkoelen.
Tips:- Hak de chocolade met een scherp mes en gebruik een uitsteekvormpje van metaal.
- Haal het vormpje regelmatig door de bloem, zodat het uitsteken van de koekjes makkelijker gaat.
- Het deeg lijkt meer op korstdeeg dan op koekjesdeeg en is daardoor wat moeilijker te bewerken. Zorg dat het gelijkmatig dik blijft en bestuif het regelmatig met bloem.
- Bewaar de koekjes niet te lang. Eet ze het liefst dezelfde dag nog, dan zijn ze het lekkerst!
- Koekjes voor bij de thee zijn het niet, maar als spannende afsluiting van een diner zijn ze zeer geslaagd. Serveer ze met een een glaasje port.