Wat mij betreft is er geen betere maaltijd op een herfstige middag of avond dan een soep met vers brood. Deze soep is vullend en heel aards. Het vraagt om wat tijd, maar de hands-on bereiding is op zich vrij snel. Natuurlijk hoeft het niet per se in de herfst gemaakt te worden, voor een frisse voorjaaravond is het een prima gerecht.
Bereidingswijze
De oven tot 180 C verwarmen. Alle groenten wassen, schillen, in plakken snijden.
Bestrooien met zout, peper, besprenkelen met olijfolie. Kruiden toevoegen en bakken in de oven ongeveer 50-60 minuten tot alle groente zacht en gaar is.
Alle groenten samen met kokend water in een soeppan met een stafmixer pureren. Ik vind de soep het lekkerst aan de dikke kant, maar dit kan verder gevarieerd worden. Je kunt ook bouillon gebruiken, maar de groenten hebben al zoveel smaak van zichzelf dat water op zich voldoende is.
De soep garneren met geroosterde amandelsnippers en bieslook, zo is het een veganistische gerecht. Ik vind het echter nog lekkerder met wat knapperig gebakken rauwe ham. En een paar druppels goede olijfolie in het bord zullen ook niet misstaan.