De bitter-zoete smaak van deze marmelade smaakt hemels op vers geroosterd brood. Ook heerlijk in dressings of met een beetje mosterd in een marinade voor kip.
Voor 1 liter
Bereidingswijze
Was de sinaasappels, doe ze samen met het water in een roestvrij stalen pan en laat ze op een laag vuur, met het deksel op de pan, 2,5 uur koken.
Haal de pan van het fornuis af en laat de sinaasappels en het water (met het deksel op de pan) 30 minuten afkoelen.
Haal het fruit uit de pan, maar gooi het water niet weg. Snij de sinaasappels in kleine reepjes. Verwijder alle pitjes. Doe ze terug in de pan met het water.
Snij het vanillestokje doormidden en schrap de zaadjes eruit. Doe de zaadjes bij de sinaasappels samen met het vanillestokje.
Voeg de suiker, limoensap en bakgember toe en laat het mengsel 1 uur op een middelmatig vuur koken.
Daarna verhoog je het vuur en laat je de marmelade nog een halfuurtje koken. Af en toe roeren.
Haal de pan van het vuur af en laat het mengsel dan 20 minuten staan.
Controleer of de marmelade klaar is door een theelepeltje op een koude schoteltje te druppelen.
Zodra de marmelade klaar is, giet je die in de gesteriliseerde nog warme wekpotten. Sluit deze dan goed af en laat de marmelade bij kamertemperatuur afkoelen voordat je deze in de koelkast zet.
De marmelade wordt steviger als hij afkoelt.