Recept
Voorbereiding 80 minuten, oventijd pompoen 15 minuten, lasagne 30 minuten.
Spinazie + lasagnebladen koken:
Zet een ruime kookpan met water op het vuur. Voeg zodra het water kookt een schepje zout toe en de spinazie. Laat de spinazie 5 minuten koken en schep de spinazie met een schuimspaan in een vergiet (water bewaren). Bestrooi de spinazie met een snufje nootmuskaat en peper. Laat staan tot verder gebruik.
Blancheer in hetzelfde water de lasagnabladen, vijf bladen per keer, vier minuten. Spreid de geblancheerde bladen uit op een snijplank/ werkplank of theedoek.
Pompoen roosteren:
Snijd de halve pompoen in grove stukken, verwijder de pitten en haal de schil er vanaf. Snijd de pompoen vervolgens in blokjes van ongeveer een centimeter. Doe in een ovenschaal.
Snijd de ui in kwarten en haal de schil er vanaf. Snij nog eenmaal doormidden en doe bij de pompoen.
Rits de rozemarijn van het centrale takje en hak fijn (gooi de grote steel weg).
Doe de rozemarijn bij de pompoen en schenk er een goede scheut olijfolie overheen. Strooi er wat grof zout over en meng met je handen zodat alles met de olie bedekt is. Zet de schaal circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 200° C tot alles zacht is. Controleer tussentijds en schep zo nodig een keertje om.
Haal de schaal uit de oven en prak alles met een vork fijn. Meng de passata er doorheen (gewoon direct uit het pakje) en laat staan tot verder gebruik.
Bechamelsaus maken:
Smelt de boter voor de bechamelsaus in een middelgrote pan, roer er met een garde de bloem door en laat al roerend 1 à 2 minuten binden. Giet er al roerend de melk bij (beetje voor beetje) tot je een mooie dikke saus hebt en roer er dan de Parmezaanse kaas doorheen.
3-laags lasagna maken:
Vet een ovenschaal van circa 20 x 30 in met olijfolie. Nu ga je een 3-laags lasagna maken. Zorg dat je alle ingrediënten (lasagnabladen, spinazie -beetje uitgeknepen-, pompoensaus, bechamelsaus) binnen handbereik hebt en ga als volgt te werk:
Leg een laag lasagnavellen in de ovenschaal. Schep er 1/3 van de pompoensaus over, 1/3 van de spinazie en 1/3 van de bechamelsaus. Herhaal dit tot alles gebruikt is.
Zet de schaal in een voorverwarmde oven op 200° C en bak circa 30 minuten.
Verdeel over 6 borden en serveer met versgeraspte Parmezaanse kaas en garneer met een blaadje basilicum.
TIP: rooster nog wat pijnboompitten en strooi deze over de lasagne.