Salade poireaux
Recept van de bomma indien gewenst kan men het vlees de nacht voor de bereiding in water leggen zo vermindert een beetje het gerookte uit het spek vergeet vooral niet tijdig te roeren , zodat de bodem niet aanbrand kook voor het serveren een hard gekookt ei en snij in schijfjes en verdeel op het bord desgewenst kan men azijn toevoegen naar eigen smaak.

Ingrediƫnten
Voor 2 personen

1 kg gerookt spek
2 pakken prei
1.50 kg vastkokende aardappelen
4 blaadjes laurier
2 takjes tijm
snuifje peper
2 eetlepels azijn
boter
Langer dan 2 uur

Recept

  • Snij het vlees in vrij grote teerlingen
  • Snij de prei in stukken van ongeveer 5cm ( gebruik enkel het witte gedeelte ) en spoel deze zorgvuldig
  • Neem een grote goed sluitende kookpot en smelt er een klont boter in
  • Stoof het spek lichtjes aan op een tamelijk hoge hittebron
  • Voeg er vervolgens de niet uitgelekte prei aan toe en en meng goed dooreen laat nog even goed warm worden.
  • Voeg de tijm en laurier toe en een beetje peper
  • Zet het deksel op de pot en verminder de hittebron
  • Laat het geheel onder af en toe roeren ongeveer een drietal uren zachtjes pruttelen
  • schil ondertussen de aardappelen en snij ze in blokjes van ongeveer een tweetal cm
  • Als de prei bijna gaar is ( na 3 uur ) voeg dan de aardappel blokjes toe en roer goed om
  • controleer na ongeveer 1 uur of deze voldoende  gaar zijn zoniet laat gerust nog een beetje verder pruttelen. 
  • Voeg op het einde van de bereiding twee eetlepels azijn toe
  • smakelijk,
toegevoegd door Marnix