Vlierbloesemsiroop
Vlierbloesems. Wat een heerlijk, zoetfris aroma hebben ze toch. De vlieren staan in juni altijd maar kort in bloei en ze zijn overal te vinden, dus je moet er snel bij zijn. Zorg wel dat je de juiste boom te pakken hebt, want er zijn ook oneetbare soorten, zoals de kruidvlier.

Ingrediƫnten
Voor 1 stuks

een paar handen vlierbloesemschermen, zonder de dikke takjes ongeveer 200 g
water
1,5 kilo kristalsuiker
10-20 minuten

Recept

Was de bloesems niet, want dan raak je een groot deel van hun aroma kwijt.

Zet twee schone potten van elk een liter of een grote pot met een inhoud van twee liter klaar.
Knip de dikke takken van de bloemen en prop de bloemetjes in de potten. Doe in elke pot een halve citroen in partjes erbij. Giet er water op tot de bloemen en citroenen onder staan.

Zet een dag weg, zodat het bloemenaroma in het water kan trekken.

Zet dan een grote pan klaar, leg er een schone theedoek of kaasdoek over en giet het vlierbloesemsap in de pan. Pak de uiteinden van de theedoek beet en knijp de theedoek uit, zodat al het water uit de bloemen gekomen is en het sap uit de citroenen. Je hebt als het goed is nu ongeveer anderhalf liter sap in de pan.Doe er anderhalf kilo suiker bij of minder of meer naargelang de hoeveelheid vlierbloesemwater dat je hebt. Breng aan de kook en laat het vijf minuutjes pruttelen.

Laat de siroop volledig afkoelen en giet de siroop in gesteriliseerde, brandschone flessen. Vlierbloesemsiroop kan gaan gisten, dus drink het snel op of geef een deel weg in een mooie flesje als cadeautje.
toegevoegd door annemieke