Pan Bagnat
Als je op zoek bent naar het perfecte broodje voor een picknick, dan hoef je niet verder te kijken dan dit recept! Pan bagnat, wat letterlijk ‘geweekt brood’ betekent is een specialiteit uit Nice, een van de mooiste steden in het zuiden van Frankrijk. In de sandwich zal je veel van de traditionele ingrediënten van een salade niçoise terugvinden -- ansjovis, zwarte olijven, tomaten en eieren bijvoorbeeld. Het is belangrijk dat je het brood een paar uur van tevoren belegt, want dan hebben alle ingrediënten de tijd om het brood met hun smaak te ‘doordrenken’. Je kunt de pan bagnat’s ochtends maken en het vlak voor vertrek in de koelbox stoppen -- met een bakje vers fruit en een fles rosé natuurlijk!

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 ongesneden rond brood, bijvoorbeeld pain de campagne of focaccia
4 el extra vergine olijfolie
¾ el rode wijnazijn
1 tl Dijon mosterd
1 teentje knoflook, geperst
zout en peper naar smaak
1 tomaat, of genoeg om de hele oppervlakte van het gesneden brood te bedekken, in plakjes gesneden
½ kleine rode ui, in dunne plakjes gesneden en in 2 el rode wijnazijn ingelegd
½ zoete rode puntpaprika, in ringen gesneden
1 klein blikje ansjovis, in olijfolie
2 hard gekookte eieren, in plakjes
15 zwarte olijven zonder pit, gesneden
verse basilicumbladjes
Langer dan 2 uur

Recept

Snij het brood doormidden. Maak de dressing door de olie, azijn, mosterd, knoflook en zout en peper in een kommetje te klutsen.

Kwast de dressing over beide helften van het brood. Beleg een helft van het brood met alle ingrediënten en maak het weer dicht. Wikkel het brood heel strak in plasticfolie. Zet het omwikkelde brood op een bord en zet er iets zwaars bovenop. 

Laat het brood ten minste 3 uur in de koelkast rusten. Snij het belegde brood in 4 of 6 stukken. Serveer op kamertemperatuur.
toegevoegd door PWestbeek