Mezzelune met zalm en garnalen
Mezzelune con salmone e gamberi - Eén van gerechten die in Italië vaak op tafel wordt gezet tijdens Kerst is verse pasta. Verse lasagne, ravioli gevuld met spinazie en ricotta, tortellini in bouillon, of een andere feestelijk pastagerecht. Voor het vismenu maken we mezzelune (halve maantjes) gevuld met garnalen en gerookte zalm. De saus houden we simpel, zodat hij de delicate smaak van de vis niet overtreft. ‘Officieel’ wordt er geen kaas geraspt boven primi waarin vis is verwerkt: zouden geen smaakvriendjes zijn van elkaar. Maar daar hoeven we niet altijd naar te luisteren toch (voor mij geen pasta zonder kaas ) ? Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 4 personen

Voor de pasta:
300 gram pastabloem
3 XL eieren
Voor de vulling:
100 gram gerookte zalm
150 gram garnalen, rauw en ongepeld
1 knoflookteen, uitgeperst
½ glas witte wijn
zout en peper
3 el olijfolie
200 gram ricotta
Voor de saus:
1 teentje knoflook, uitgeperst
3 el olijfolie
150 gram zoete tomaatjes (bv. cherrytomaatjes), fijngesneden
250 ml room
3 takjes verse tijm of een pluk peterselie
Extra: 
Ronde uitsteekvorm 
Verse parmezaanse kaas om over de pasta te raspen
Langer dan 1 uur

Recept

Kerstmenu Vis
Mezzelune met gerookte zalm en garnalen
Schelvisfilet met citroensaus & gegratineerde groenten
Cranberry-pistache cantuccini met vin santo en kaneelijs

Vorm een bergje van de bloem op een schoon en droog werkvlak. Maak middenin een kuiltje en breek daarin de eieren. Roer voorzichtig met een vork vanuit het midden totdat al het meel vermengd is met het vocht. Bewerk het deeg stevig met je handen ongeveer 10 tot 15 minuten en bestuif het werkvlak zo nu en dan met wat bloem. 

Bedek
met plasticfolie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast tot verder gebruik.

Verwarm
de olijfolie in een koekenpan en bak de garnalen met de knoflook circa 2 minuten. Blus halverwege de baktijd af met wijn. Laat even afkoelen, pel de garnalen en doe ze in een foodprocessor. Giet de bakolie erbij.

Voeg
tevens de gerookte zalm toe, zout en peper toe en maal alles fijn.

Doe
de visvulling in een mengkom en meng de ricotta er doorheen. Proef en breng eventueel verder op smaak met zout en peper.

Haal
het deeg uit de koelkast en snijd er 1/3 vanaf. 
Rol
het eerste deel uit tot en met stand 7 van de pastamachine. Snijd de lange deeglap een keer doormidden.

Steek
met de uitsteker rondjes uit het deeg. Leg op elk rondje een theelepel vulling en vouw goed langs de vulling dicht (als het deeg te droog is geworden, bevochtig de randjes dan voorzichtig met een nat kwastje). 
Herhaal
dit tot je al het deeg gebruikt hebt. Bewaar de mezzelune uit elkaar op een stuk bakpapier of een schone theedoek.

Verwarm
de olijfolie voor de saus in een ruime koekenpan en fruit hierin op een zacht vuur het teentje knoflook, voeg de tomaatjes toe en breng op smaak met zout en peper. Schenk de room erbij, voeg de tijm toe en laat even pruttelen. Zet het vuur eventueel uit tot je de pasta gaat koken. 
Zet een ruime pan met 4 liter water en voeg zodra het water kookt 4 theelepels zout toe.  Voeg de pasta toe en laat in een aantal minuten gaar worden (even proeven).

Giet
heel voorzichtig af in een vergiet (of met een schuimspaan) en meng de pasta door de warme saus. Verdeel over de borden en serveer met verse Parmezaanse kaas.
toegevoegd door zitizitoni