Tijdens één van onze kookworkshops over de Bolognese keuken die ik gaf met een Italiaanse collega-kookdocente, lieten we onze ‘leerlingen’ dit verfijnde gerecht maken. Ossenhaas met een saus van balsamicoazijn is een typisch gerecht uit de streek Emilia-Romagna, waar uiteraard de écht aceto balsamico di Modena vandaan komt. Met ‘echt’ bedoel ik de jaren in houten vaten gerijpte azijn die uiteindelijke stroperig is en heerlijk zacht en zoet van smaak. Hoe langer de balsamico-azijn op vaten heeft gelegen, des te verfijnder de smaak en dit zie je uiteraard in de prijs terug. Voor dit gerecht hoef je niet een aceto balsamico tradizionale di Modena te gebruiken die twintig jaar op vat heeft gelegen, maar het is wel aan te raden eens een keer iets meer uit te geven voor een goede balsamico-azijn. Je zult het verschil proeven.. Buon appetito!
Ingrediënten
Voor 4 personen
4
ossenhaasjes (of tournedos) van ongeveer 125-150 gr. per stuk
40 gram tarwebloem + beetje om de saus te binden
½
glaasje balsamico-azijn
250 ml runderbouillion
40 gr boter
stuk aluminiumfolie
zout en peper
Recept
Sla de ossenhaasjes zo plat mogelijk en wentel ze in de bloem. Klop de overtollige bloem eraf.
Smelt de boter in de pan en voeg het vlees toe. Bak 2 minuten aan elke zijde op hoog vuur. Voeg zout en peper naar smaak toe. Giet vervolgens de helft van de azijn in de pan met het vlees en wentel het vlees even om. Haal het vlees uit de pan en wikkel in aluminiumfolie.
Giet de rest van de azijn in de pan gieten met een lepel bloem en roer goed met een garde zodat er geen klonten ontstaan. Voeg wat van de bouillon erbij zodat er een mooie gladde, niet te dik en niet te dunne saus ontstaat.
Doe het vlees op een bord doen en giet de saus erover.