Salades saai? Absoluut niet! Denk wat verder dan alleen kropsla, tomaat en komkommer en kies bijvoorbeeld eens voor peulvruchten, noten, kaas of seizoensgroenten in je salade.
Geïnspireerd door ‘caponata’ , een Siciliaans groentestoofje met aubergine in de hoofdrol, bedacht ik de volgende salade. De groenten worden eerst een klein uurtje geroosterd in de oven. Wat een geweldig hoe op deze manier hun smaak (zoet!) naar boven komt. Gecombineerd met een mix van lekkere sla en goed vers brood is deze salade werkelijk een genot om te eten. Buon appetito!
Ingrediënten
Voor 2 personen
1 aubergine
2 puntpaprika’s
1 rode ui
zout en peper
2 tl gedroogde oregano
extra vergine olijfolie (voldoende om de
groenten mee te besprenkelen en dressing mee te maken)
12 cherrytrostomaatjes (of andere zoete
tomaatjes)
1 flinke hand veldsla
1 flinke hand rucola
2 el pijnboompitjes
1 el balsamicoazijn
12 zwarte olijven
sap van een ½ citroen of 1 el witte wijn
azijn
Recept
~Deze salade is voldoende voor twee personen als hoofdmaaltijd of voor vier personen als bijgerecht~
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aubergine in blokjes van circa 2,5 cm. Snijd de paprika’s in de lengte doormidden, verwijder de zaadjes en zaadlijsten en snijd in stukjes van ongeveer 2 bij 2 cm. Verwijder de schil van de ui, snijd hem in kwarten en elke kwart nog eens in de lengte doormidden.
Leg de groente in een ruime ovenschaal, strooi er een beetje zout, peper en oregano over en besprenkel met voldoende olijfolie. Meng goed (het makkelijkst gaat met je handen) zodat alles in contact komt met de olie.
Schuif de ovenschaal in de oven en laat in 50 minuten gaar worden. Schep de groenten zo nu en dan even om. Laat de groeten zodra deze gaar zijn afkoelen.
Snijd in de tussentijd de cherrytrostomaatjes in kwarten, was en droog de sla en rooster de pijnboompitjes in een hete pan (geen olie toevoegen!)
Maak de vinaigrette door drie eetlepels extra vergine olijfolie te mengen met 1 eetlepel balsamicoazijn.
Meng de tomaten, olijven en de vinaigrette door de geroosterde groenten.
Maak in een aparte kom de sla aan met een snufje zout en extra vergine olijfolie en besprenkel met een beetje citroensap (of witte wijn azijn). Verdeel de sla over twee borden (als het een hoofdmaaltijd is; als bijgerecht is het voldoende voor vier personen) en schep in het midden van elk bord wat van de geroosterde groente. Bestrooi met pijnboompitjes.
Lekker met ciabatta of boerenbrood.