Torta sbrisolona di Mantova. Serveer deze amandelkoek met een espresso of een glaasje dessertwijn als perfecte afsluiting van een kerstdiner. De ‘torta sbrisolona’, wat letterlijk kruimelige taart betekent, is een typische lekkernij uit Mantova, regio Lombardije. Het is een harde koek gemaakt van bloem, maïsmeel, amandelen, suiker en boter. Buon appetito!
Ingrediënten
Voor 4 personen
100 gram beetje zachte boter
100 gram (gewone) bloem
100 gram maïsmeel
1 zakje vanillesuiker
100 gram suiker
citroenrasp van 1 citroen
75 gram gepelde amandelen
25 gram amandelen met vlies
Recept
10 minuten + 60 minuten baktijd
Hak de amandelen fijn.
Meng alle ingrediënten in een grote kom behalve de amandelen met vlies. De ingrediënten moeten aan elkaar plakken, maar het wordt geen compact deeg. Het moet een kruimelig deeg worden.
Beboter een taartvorm. De koek is erg breekbaar, dus ik heb een vlaaivorm gebruikt met een losse bodem gebruikt; dan blijft de koek mooi heel als je hem uit de vorm haalt. Je kunt ook een aluminium (weggooi)taartvorm gebruiken, waarin je de koek kunt snijden.
Bedek de taartvorm met dikke kruimels. Druk heel zachtjes aan. Versier de bovenkant met de overgebleven amandelen en bak circa 60 minuten in een oven op 180°C.