Panelle zijn kikkererwtensnacks die je op Siciliƫ meestal tussen een broodje eet: Siciliaans fastfood zou je kunnen zeggen, want ze worden gefrituurd. Ze worden het mooist als je ze in twee keer frituurt.
Kikkererwtenmeel heet ook wel besan en kun je kopen in de Turkse/Marokkaanse supermarkt.
Ingrediƫnten
Voor 6 personen
125 g kikkererwtenmeel
375 g water
1/2 tl fijn zout
1 teen knoflook, geperst
olie om te frituren
citroensap, olijfolie, grof zout, zwarte peper uit de molen en fijngesneden
peterselie
Recept
Zeef het kikkererwtenmeel in een pan. Giet het water erbij en doe het zout en de knoflook erbij en roer even door. Zet de pan dan op het laag vuur en start met roeren. Het wordt langzaamaan dikker. Blijf roeren, anders krijg je klonten. Na ongeveer tien minuten is de massa dik genoeg. Het moet goed warm worden, maar pas op dat het niet zo erg gaat borrelen, dat het uit de pan springt.
Mochten er toch klonten ontstaan, pak dan snel een garde en roer nog steviger door tot de klonten weg zijn. Na tien minuten is het geheel te stijf om de klonten er nog uit te slaan, dus probeer ze te voorkomen.
Leg een bakblik met bakpapier erop klaar. Smeer het panellemengsel uit tot een plak van ongeveer een halve centimeter dik. Laat het even afkoelen en uitharden.
Je kunt er nu elke vorm van maken die je wilt: driehoeken, kerstklokken, 'frieten'
Verwarm de olie tot ongeveer 180 graden. Je kunt de panelle het beste in twee keer frituren. De eerste keer frituren kun je enkele uren tevoren doen. Bij de eerste keer frituur je de panelle tot ze drijven en licht goudgeel zijn. De tweede keer frituren zorgt ervoor dat ze mooi goudbruin en knapperig worden.
Beide keren mag de olie even heet zijn. Het lekkerste is om ze direct uit de frituurpan te serveren, want ze kunnen wat slap worden na verloop van tijd.
Knijp er voor het serveren wat citroensap over, giet er een straaltje olijfolie bij en strooi er grof zout, peper en peterselie over.