Thaïse wok met verse kruiden
Wie in de keuken graag gaat voor simpel, gezond, exotisch en lekker, zal zeker van deze pittige Thaïse wokschotel kunnen genieten! Verse ingrediënten, verrassende smaken en klaar in een handomdraai...

Ingrediënten
Voor 4 personen

300 tot 400 g rundvlees
300 g noodles of rijst
wokgroentjes naar keuze: paprika, sojascheuten, wortel, champignons, babymaïs, kerstomaten, ...
4 lente-uitjes of 2 uien of 3 sjalotten
1 teen look
1 rode chilipeper
2 eetlepels arachideolie
4 eetlepels sojasaus
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel oestersaus
1 stengel citroengras
75 g verse gember
verse koriander
verse munt
peper en zout
20-30 minuten

Recept

- Maak alle groenten en kruiden zuiver door ze goed te
spoelen.

- Snij de wokgroentjes in kleine stukjes: reepjes of blokjes, naar keuze.

- Snij de chilipeper in fijne reepjes. Verwijder best de zaadjes als je de wokschotel mild pikant wilt houden.
TIP: Was onmiddellijk je handen na het fijn snijden van de chilipeper. Wie later op de avond nog in de ogen wrijft of lenzen moet wisselen, zal anders veel last hebben van geïrriteerde ogen! (Been there, done that :)

- Pel de look en gebruik een lookpers om deze fijn te pletten, of snij de lookteen in kleine stukjes.

- Snij de lente-uitjes in fijne ringen. Of pel de uien of sjalotten en snij ook deze in fijne partjes. Doe hetzelfde met de stengel citroengras.

- Snijd de koriander en munt in fijne snippers.

- Schil de gemberknol en rasp 75 g van de knol fijn.

- Snij het rundvlees in kleine stukjes of reepjes en kruid al goed af met peper en zout.

- Verhit de wok op een hoog vuur en voeg een scheutje arachideolie toe. Gooi daarna de geplette gember en look, de gesneden chilipeper, lente-uitjes of ui of sjalot en het citroengras in de hete olie en laat een paar minuten aanstoven.

- Bak daarna het rundvlees in deze smeltkroes van oosterse smaken tot de stukjes vlees mooi bruingebakken zijn.

- Voeg dan de wokgroenten toe. Laat deze enkele minuten bakken, maar niet te lang, zodat ze knapperig en fris blijven.

- Tijd voor de smaakmakers! Voeg de oestersaus, sojasaus en sesamolie toe en laat enkele minuten sudderen en intrekken. Voeg tot slot de verse koriander en munt toe aan de wokschotel.

- Bereid de rijst of noodles zoals aangegeven op de verpakking. Als deze klaar zijn, voeg je ze toe in de wokpan. Roer alles goed om en laat de smaken nog even intrekken en het kookvocht verdampen. Serveer op tafel rechtstreeks uit de wok, met enkele schelpjes kroepoek of sneetjes brood. Thaïland is nog nooit zo dichtbij geweest!
 
TIPS:
Deze wokschotel kun je ook vegetarisch houden door het
rundvlees weg te laten.

Voor een echte Thaïse schotel gebruik je best de overheerlijke typische pandanrijst of jasmijnrijst.
toegevoegd door Marilisa