Zo schattig zijn ze, die tuinbonen. Van buiten eigenlijk niet eens mooi, maar als je ze openbreekt, komen er lieve boontjes tevoorschijn die op een donzig, pluizig laagje liggen te rusten.
Maar het is natuurlijk uit met de rust op het moment dat je deze taart gaat maken. Ik vind het lekker om de tuinbonen dubbel te doppen. Kook de boontjes eerst in z’n geheel, laat even afkoelen en trek dan de velletjes eraf.
Ingrediënten
Voor 4 personen
Voor een quiche met een springvorm of taartvorm van 20 centimeter heb je nodig:
een pond tuinbonen in schil
2 handjes doperwtjes, diepvries of vers
half bakje kerstomaatjes, in partjes of gehalveerd
1/3 courgette, in plakken en dan door 4
3 of 4 plakjes bladerdeeg, hangt af hoe secuur je de bodem dicht wilt maken
5 eieren
1 rode ui, in dunne halve ringen
zout, peper, oregano, andere kruiden naar wens
handje geraspte belegen kaas
Recept
Bekleed de met boter ingevette bodem van de taartvorm met het bladerdeeg en zorg voor een klein opstaand randje. Prik enkele gaten in de boven en bak de bomden blind op 220 graden tot de bodem gaar is, maar nog niet heel bruin.
(Dubbel)dop de tuinbonen en blancheer ze met de erwtjes een minuut of twee. Bak de ui en de courgette en voeg de kerstomaatjes toe en roer om tot het vocht er een beetje uit is. Doe de bonen er dan bij.
Kluts de eieren met de kruiden, zout en peper en kaas. Schep het groentenmengsel erdoor en stort de vulling in de vorm. Zet de vorm op een rooster in het midden van de oven (in het geval van een springvorm even een stukje aluminiumfolie of de bakplaat eronder tegen lekken) en bak de taart in 30-45 minuten gaar op 220 graden.