Saffraanrisotto
Risotto allo zafferano - Rijst en rijstgerechten zijn een vast onderdeel in de keuken van Noord-Italië. Terwijl in Nederland met name de droogkokende rijst bekend is, komt op het Italiaanse menu juist de ‘natte’ rijst op tafel, risotto. Heel belangrijk is het kiezen van de juiste rijstsoort. Voor risotto gebruikt men onder andere arborio, vialone of carnaroli rijst. Risotto kan worden bereid met vlees, vis of vegetarisch zoals de risotto allo zafferano. Dit is een typisch gerecht uit Lombardije en wordt vaak verward met de risotto alla milanese. Het lijkt ook erg op elkaar, maar er zitten toch wat kleine verschillen in. Zo wordt in de milanese risotto rundermerg en wijn gebruikt. De risotto allo zafferano is simpeler te maken en ook erg smaakvol. Je kan het gerecht serveren als hoofdgerecht, maar ook als bijgerecht met bijvoorbeeld Italiaanse worstjes en gebakken champignons. Buon appetito!

Ingrediënten
Voor 4 personen

1 liter hete vlees- of groentebouillon
75 gram boter
1 ui, heel fijn gesnipperd
100 gram Grana Padano, geraspt
350 gram Carnaroli rijst (of Arborio of Vialone)
2 gram saffraandraadjes 
30-60 minuten

Recept

Smelt de helft van boter in een pan en voeg de ui daarbij. Blijf roeren met een houten spatel tot de ui zacht is.

Voeg
de rijst toe en laat de rijst de boter opnemen. Voeg vervolgens de wijn toe en twee soeplepels hete bouillon en blijf roeren. Zodra het vocht bijna verdampt is, voeg je steeds twee soeplepels bouillon toe. 

Doe na 10 minuten de saffraan erbij, die je eerst in een beetje bouillon hebt opgelost. Zodra de rijst al dente is (in totaal na ongeveer 20 minuten, maar dit kan ook langer zijn!), voeg je de geraspte kaas toe en de rest van de boter. 

TIP: risotto over? Gebruik het voor het maken van arancini (Siciliaanse rijstballetjes) !
toegevoegd door zitizitoni