Pasta con acciughe e mollica - De Siciliaanse keuken kent veel recepten met verse en gezouten ansjovis. Verse ansjovis kan worden gebakken of gegrild en gezouten ansjovis wordt vaak gebruikt om bepaalde gerechten nog meer smaak te geven. Veelal kom je gezouten ansjovis tegen in pastasauzen, zoals in dit recept.
Bijzonder aan dit gerecht is dat er oud broodkruim op de pasta gestrooid in plaats van geraspte kaas. Verassend lekker! Gooi oud brood daarom nooit weg, maar laat het geheel drogen om vervolgens te kunnen vermalen.
Dit recept komt uit het kookboek ‘Sicilicious’ van Loes Janssen Miraglia.
Persoonlijk heb ik de voorkeur de tomaten niet door een vergiet te drukken, maar in kleine stukjes te snijden: van Nederlandse tomaten blijft helaas niet veel over als je ze door een zeef drukt. Buon appetito!
Ingrediënten
Voor 4 personen
5 gezouten ansjovisfilets (of 10 ansjovisfilets uit een blikje)
400 gram rijpe tomaten (of 2 blikjes gepelde tomaten)
2 teentjes knoflook
olijfolie
een handjevol versgehakte bladpeterselie
zout en peper
150 gram droog, oud brood
300 gram spaghetti of linguine
Recept
Spoel het zout van de ansjovisfilets en verwijder de graten (ansjovisfilets uit een blikje hoeven niet te worden afgespoeld).
Breng een middelgrote pan water aan de kook. Verwijder de kroontjes van de tomaten, maak kruisvormige inkepingen aan de onderkan en blancheer ze in kokend water (tot het vel aan de onderkant loslaat). Haal de tomaten met een schuimspaan uit het water, droog ze af, verwijder het vel en druk ze door een zeef.
Kneus de knoflook en fruit de ongepelde tenen in weinig olie op laag vuur in een diepe braadpan. Verwijder de knoflook als deze verkleurd is en voeg de ansjovis toe. Houd het vuur laag en roer voortdurend met een houten spatel (om te voorkomen dat de vis bitter wordt) totdat er een gladde massa ontstaan is. Voeg dan de tomaten, peterselie, zout en peper toe. Laat het geheel circa 15 minuten op laag vuur pruttelen.
Rasp het brood inclusief de korst. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een koekenpan en bak de broodkruim roerend goudbruin.
Kook de spaghetti al dente in water met weinig zout (de ansjovis is zout genoeg). Giet hem af, houd wat kookvocht achter en schep de spaghetti op een voorverwarmd, groot bord. Roer het broodkruim door de saus en schep de saus door de pasta. Voeg eventueel wat lepels kookvocht toe. Dien het gerecht onmiddellijk op.