Prei met witte saus
Ingrediënten
Voor 4 personen

4 preistengels
60 g boter
60 g bloem
melk
geraspte Emmental of Gruyère
zout
peper
muskaatnoot
20-30 minuten

Recept

Maak de 4 preistengels proper en versnij deze in ringen van ongeveer 2 cm. Gebruik enkel het witte gedeelte van de prei. Doe de prei in een kookpan met voldoende water om de prei te bedekken. Breng aan de kook en laat de prei koken tot deze bijtgaar is (10-tal minuten). Wanneer de prei gaar is, giet deze dan af, maar hou het kookvocht apart.

Smelt de boter in de pan, maar laat de boter niet kleuren. Voeg beetje bij beetje en onder voortdurend roeren de bloem toe. Dit is belangrijk om klonters te vermijden en de bloemsmaak weg te werken. Je krijgt nu een blonde roux. Laat deze niet bruin worden. Voeg nu beetje bij beetje melk toe en blijf roeren. Voeg ook wat kookvocht toe en blijf roeren. Blijf melk en kookvocht toevoegen tot je saus een mooie dikte heeft. Breng nu op smaak met peper, zout en muskaatnoot.

Neem nu de saus van het vuur en voeg een handvol geraspte emmental of gruyere kaas toe. Meng tenslotte de prei door de witte saus. Klaar !
toegevoegd door mjamjam