Niets zo lekker om je hartige gerechten te kruiden dan grof zeezout. En wist je dan je zelf ook je zeezout kunt maken? Het enige wat je nodig hebt is zeewater, en laat net dat tegenwoordig ook in flessen verkrijgbaar zijn.
Ingrediƫnten
Voor 1 stuks
2 liter zeewater (bij voorkeur gefilterd)
optioneel kruiden (gedroogd of vers)
Recept
Indien je niet aan de slag gaat met vooraf gefilterd zeewater (verkrijgbaar in de beter de horecahandel)dan is 'vers' zeewater nog altijd een optie. Hou er dan wel rekening mee dat je het water een keer of 4 door een fijn netel- of kaasdoek dient te passeren. Goed is ook om weten dat je water niet vervuild is. Je gaat het uiteindelijk inkoken en opeten.
* Doe het gefilterde water in een pot en breng dit aan de kook. Zodra het kookpunt bereikt is, het vuur op een laag pitje zetten.
* Gaandeweg zie je het water verdampen en blijft er op de zijkant van de pot al een licht zoutresidu achter. Op amper twee uur is zowat al het water weg en hou je op de bodem een prachtig zilte schat over.
* Vervolgens met een houten lepel goed al het zout van de kanten van de pot schrapen. Niet vergeten te proeven want het fijne zeezout is ongelofelijk lekker. Omdat het nog licht vochtig is dien je het zout nog een dag of drie in een kommetje op kamertemperatuur te bewaren om het laatste beetje water de kans te geven om weg te trekken.
* Variƫren op de smaak? Voeg kruiden toe aan het kookvocht of meng gedroogde kruiden door het zeezout.