"Torta ai mandarini e mandorle"
De geur van deze cake brengt mij terug naar de vakanties die ik als kind in Sicilië doorbracht. Brioches die ik daar kreeg, roken precies hetzelfde! De basis voor dit recept haalde ik uit het boek van Bill Granger (‘Man in de keuken’). Ik voegde nog wat bloem en bakpoeder toe en halveerde de ingrediënten en kwam tot een perfect resultaat. Vervang de mandarijnen eens door miniola’s, ook lekker!
Ingrediënten
Voor 6 personen
2 mandarijnen
125 gram fijne basterdsuiker
3 eieren
75 gram fijn gemalen amandelen/ amandelpoeder
65 gram fijngehakte amandelen
3 eetlepels bloem
1 theelepel bakpoeder
Serveer hierbij:
30 gram fijne basterdsuiker
schil van 1 sinaasappel in dunnen reepjes
slagroom
Recept
Bereiden/sudderen mandarijntjes 2 uur, oventijd 1 uur, overige bereidingstijd 15 minuten
Leg de mandarijnen in een middelgrote steelpan en zet ze onder water. Breng aan de kook en laat 2 uur sudderen. Voeg indien nodig water toe, zodat de mandarijnen voortdurend onder water staan.
Verwarm de oven voor op 160° C. Giet de mandarijnen af en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Maak ze met de hand open en haal eventuele pitten eruit. Pureer de mandarijnen in een keukenmachine met schil en al.
Klop in een grote kom de eieren, suiker, bloem en bakpoeder goed door elkaar. Voeg de amandelpoeder, fijngehakte amandelen en de mandarijnenpuree toe en roer alles goed door elkaar.
Giet het beslag in een goed ingevette springvorm van 24 cm doorsnee en bak het in circa 1 uur gaar tot de cake er in het midden stevig uitziet, terugveert als je hem aanraakt en loskomt van de randen. Haal hem uit de oven en laat hem in de springvorm afkoelen.
Doe terwijl de cake afkoelt de suiker in een steelpan met 30 ml water, zet die op een laag vuur en roer tot de suiker is opgelost. Voeg de reepjes sinaasappelschil toe en kook het mengsel tot het begint te karameliseren. Haal de reepjes sinaasappelschil met een vork uit de pan en laat ze op een bord afkoelen.
Dien de cake op met slagroom en de reepjes sinaasappelschil.