Recept
• Maak de preistengels proper. Snij ze overlangs en spoel goed met water. Voor de soep gebruik je enkel het witte gedeelte. Snij deze in kleine ringen.
• Pel en versnipper de uien.
• Schil de aardappelen en snij ze in stukken.
• Stoof de preiringen in boter en hou enkele apart als garnituur voor de afwerking.
• Voeg de versnipperde ui toe aan de prei en laat samen verder stoven. Roer goed om.
• Maak een kruidentuiltje van laurier, tijm en peterselie. Voeg toe aan de groenten en laat even meestofen.
• Los de bouillon op in 2 l kokend water. Giet de bouillon bij de gestoofde groenten en voeg de aardappelstukken toe.
• Laat een 30-tal minuten koken op een matig vuur.
• Neem de soep van het vuur, verwijder het kruidentuiltje en mix het geheel.
• Draai de gemixte soep door een passe-vite of zeef de soep, zodat je een dunne, glanzende soep overhoudt.
• Kruid bij met peper en zout.
• Voeg dan als garnituur enkele gestoofde preiringen toe.
• Breng de soep enkele minuten terug aan de kook.
• De soep kun je afwerken met een scheutje room.
TIP: Als extra garnituur kun je ook broodkorstjes, kippenblokjes, -balletjes of -reepjes toevoegen. Serveren met vers brood en melkerijboter. Zo krijg je een heerlijke maaltijdsoep!