De Laotianen gebruiken paarse kleefrijst vooral bij feesten en voor gebak. Het uitgesproken parfum en de prachtige, paarse kleur maken deze rijstmengeling uniek. Je vindt ze bij de Oxfam Wereldwinkels.
Ingrediënten
Voor 4 personen
2 sjalotten
echte boter en een scheutje olijfolie
200 g paarse kleefrijst
500 ml sterke kippenbouillon
een scheutje witte wijn
zwarte peper
1 koffielepel lookpasta
80 g gerookte spekjes
100 g gezouten spekjes
500 g champignons
voor de afwerking
een handje cashewnoten
80 g parmezaan, geraspt of in schilfers
een paar blaadjes rucola
Recept
Laat de fijngesnipperde sjalotjes in een klontje echte boter en wat olijfolie zweten.
Doe de paarse rijst erbij, en laat eventjes meebakken.
Blus met een scheutje witte wijn.
Voeg beetje na beetje de kippenbouillon toe, tot de rijst gaar en smeuïg is.
Breng op smaak met een klontje boter, een draai uit de pepermolen en een lepeltje lookpasta.
Bak in een pan de gerookte en gezouten spekjes. Voeg er de fijngesneden champignons bij, en laat ze met wat extra boter kort meebakken. Meng de spekjes en champignons onder de rijst.
Versier met enkele cashewnoten, de parmezaan, een beetje rucola en een scheutje olijfolie. Serveer de risotto in diepe borden.
Tip
Geraspte parmezaan is handig en snel. Toch verliest de kaas heel wat van zijn smaak en geur. Mijn tip? Koop je parmezaan in één stuk, en maak er schilfers van.