Kip (of meer traditioneel, kalkoen) in ‘mole’ saus is een van de meest bekende en iconische gerechten van Mexico. De dikke, donkere saus bestaat uit een spannend mengsel van chilipepers, noten, kruiden, specerijen en chocolade. Het gerecht wordt meestal geserveerd bij speciale gelegenheden en elke thuiskok heeft zijn of haar eigen versie. Deze makkelijke versie van ‘mole poblano’ een van de meest bekende variaties, is een echte smaaksensatie!
Tips:
-Traditioneel wordt de mole gemaakt met geroosterde noten, maar pindakaas (of amadelpasta) werkt net zo goed in deze simpele versie.
-In de Mexicaanse keuken wordt chocolade niet alleen in desserts verwerkt, maar het is ook een typisch ingrediënt in vele sauzen en hartige gerechten. De chocolade zorgt niet zozeer voor een zoet maar eerder een bitter accent.
-Serveer met plakjes tomaat en avocado of een salade van verschillende kleuren paprika.
-In plaats van notenrijst is witte rijst met erwtjes ook lekker.
Ingrediënten
Voor 4 personen
3 el rozijnen
100 ml heet water
2 el zonnebloemolie
1 ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
¼ tl chilipoeder
¼ tl cayennepoeder
½ tl gemalen koriander
½ tl gemalen kaneel
1 el tomatenpuree
3 el pindakaas
150 ml hete kippenbouillon
1 el cacaopoeder
zout en peper
4 kipfilets (ca. g per stuk)
1 el olijfolieklontje boter
zout en peper
1 pak notenrijst (275 g)
fijngesneden peterselie, als garnering
Recept
Week de rozijnen in het hete water. Verwarm de oven op 180°C voor. Maak de mole saus als volgt: Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan en bak de ui en knoflook in 3 minuten zacht. Roer het chilipoeder, cayennepoeder, gemalen koriander en gemalen kaneel erdoor en laat alles nog 2 minuten meebakken. Doe dan al deze ingrediënten in een blender, voeg de uitgelekte rozijnen, tomatenpuree, pindakaas, kippenbouillon, cacaopoeder en zout en peper toe en pureer alles glad. Proef de saus om te bepalen of je iets meer chili- of cayennepoeder of zout en peper moet toevoegen. Breng de kipfilets op smaak met zout en peper. Verhit de olijfolie en boter in een koekenpan en bak de kipfilets aan beide kanten in 2-3 minuten bruin. Doe de kipfilet in een licht ingevette ovenschaal en schenk de mole saus over de kip. Draai de kipfilets in de saus een paar keer om zodat ze er overal mee bedekt worden. Bak de kipfilets 25-30 minuten in de oven. Maak ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Serveer de kip met de mole saus en rijst en garneer met de peterselie. Heerlijk met plakjes tomaat en avocado of een salade van verschillende kleuren paprika.