Bistec encebollado, ofwel ‘steak met uien’ wordt vaak in Mexicaanse fondas (eenvoudige restaurants) geserveerd. In deze versie voegen we ook paprikareepjes toe voor meer kleur en extra smaak. De biefstuk wordt eerst dichtgeschroeid voordat ui en paprikareepjes toegevoegd worden. Onweerstaanbaar lekker met gele rijst en ijsbergsla met tuinkruiden.
Tips:
-Haal de entrecotes een half uurtje van tevoren uit de koelkast. Zo blijven ze lekker mals.
-Probeer het gerecht ook eens op de traditionele manier, dus zonder paprika.
Ingrediënten
Voor 4 personen
4 entrecotes, het dikke vetrandje weggesneden (ca. 150 g per stuk)
sap van 1 limoen
1 teentje knoflook, geperst
2 tl oregano
½ tl uienpoeder
zout en peper
1 pak gele rijst (325 g)
2 el olijfolie
30 g boter
2 grote uien, in ringen gesneden
1 rode paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden
1 groene paprika, schoongemaakt en in reepjes gesneden
1 ½ el rode wijnazijn
150 ml water
1 zak ijsbergsla met tuinkruiden (200 g)
Recept
Leg de entrecotes tussen twee vellen plasticfolie en sla ze iets dunner uit met behulp van een deegroller. Meng het limoensap, knoflook, oregano, uienpoeder en zout en peper in een kommetje. Kwast dit over beide kanten van de entrecotes en laat ze een uurtje in de koelkast marineren. Haal het vlees een half uurtje voordat je het gaat bakken uit de koelkast. Maak de gele rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit de olijfolie in een grote koekenpan en schroei de entrecotes per kant in 1 minuut dicht. Haal ze uit de pan, leg ze op een bord en dek ze af met aluminiumfolie. Smelt de boter in de nog hete pan en bak de uien al roerend in 3 minuten op een middelhoog vuur. Voeg de paprikareepjes toe en bak ze 2 minuten met de uien mee. Doe het vlees terug in de pan (met alle vleessappen), leg de uien en paprika’s op het vlees en voeg de rode wijnazijn en water toe. Laat het gerecht 5 minuten koken en het vocht iets verdampen. Serveer het vlees met de uien, paprika en jus naast de gele rijst en ijsbergsla.