Een heerlijke maaltijd om de herfst goed in te zetten : pompoen, aardappel, witlof, noten... simpel en toch een tikkeltje apart.
Ingrediënten
Voor 4 personen
voor de pompoencrème:
- 1 kastanje pompoen
- peper, zout,
nootmuskaat
-
groenteboullion
voor de
noten-witloofkroket:
- 4 grote
aardappelen
- 4 stronken
witloof
- peper, zout, nootmuskaat
- een handvol gehakte walnoten
- 2eetlepels gemalen amandelen
- 2 eiwitten
- zonnebloemolie
voor de geroosterde pitten
- pompoenpitten
- 4tal blaadjes verse salie
- olijolie
- zout
voor de paddestoelen
- bakje grondpaddestoelen
- echte boter
- een scheut chimay, tripple
Recept
De kroketten:
- de aardappelen gaar koken in gezouten water
- witloof fijn snijden en stoven in zonnebloemolie, kruiden met peper en zout
- de afgekoelde aardappelen pureren en de witloof toevoegen
- even laten afkoelen en vervolgens balletjes rollen van de puree
- de aardappel-witlof-balletjes laten opstijven in de ijskast
- 2 eiwitten loskloppen in een schaal
- in een andere schaal het amandelpoeder en de gehakte walnoten doen
- de kroketjes eerst door het eimengsel en vervolgens door het notenmengsel rollen
- weer laten opstijven in de ijskast
- in een wokpan een bodem zonnebloemolie gieten
- kroketjes laten bakken gedurende ongeveer 10 minuten
pompoencrème:
- de pompoen schillen en in blokjes snijden
- de pompoen in groentenbouillon gaar laten koken
- vocht weggieten en de pompoen pureren
- kruiden met peper, zout en nootmuskaat
geroosterde pitten:
- de pompoenpitten proper maken
- ze in een kom mengen met 2 eetlepels olijfolie en kleine stukjes verse salie
- kruiden met zout
- het mengsel in een voorverwarmde oven (grill) zetten, 200 graden
- ongeveer 5 minuten laten krokant worden
paddestoelen
- paddestoelen proper maken en stukje van het steeltje snijden
- boter laten smelten in een pan
- paddestoelen in pan bakken tot ze zacht zijn
- laatste minuut een scheut chimay erbij doen en even laten inkoken
(voor kinderen een portie op voorhand uit de pan halen!)
smakelijk!