Hollandse gehaktballen
Een goede, smeuïge gehaktbal is een echte traktatie en de variaties zijn eindeloos. Je kunt ze met rundergehakt, kalfsgehakt of lamsgehakt maken, maar het lekkerste zijn ze met half-om-half gehakt. Na het koken kun je ook tomatensaus toevoegen bijvoorbeeld. En heb je een gehaktbal over? Serveer hem de volgende dag in dikke plakken gesneden op een zacht broodje met pindasaus!

Ingrediënten
Voor 4 personen

500 g half-om-half gehakt
70 g paneermeel
2 kleine eieren
2 sjalotjes, fijngesnipperd
4 el fijngesneden peterselie
2 el ketchup
snufje nootmuskaat
zout en peper
40 g boter
1 el olijfolie
300 ml hete runderbouillon
gekookte aardappels, voor erbij
rode kool, voor erbij
Langer dan 1 uur

Recept

Meng het gehakt, paneermeel, eieren, sjalotjes, peterselie, ketchup, nootmuskaat en zout en peper in een grote kom. Draai vier ballen (formaat tennisbal) met natte handen, leg ze op een bord en laat ze tenminste een half uur in de koelkast rusten. Verhit de boter en olijfolie in een braadpan en bak de gehaktballen rondom bruin. Schenk de bouillon in de pan, leg er een deksel op en laat de gehaktballen op een laag vuur 40 minuten garen, maar keer ze af en toe voorzichtig. Serveer de gehaktballen met de jus, gekookte aardappels en rode kool.
toegevoegd door PWestbeek