Pasta a l'arrabiata
Met dit pittige pastagerecht reis je onmiddellijk naar het zuiderse Bella Italia. Snel en makkelijk, om na het koken samen te genieten van de mediterraanse zon op je bord. Wie het liever vegetarisch houdt, kan de spekjes natuurlijk uit het recept laten en genieten van een natuurlijke, pittige tomatensaus.

Ingrediënten
Voor 2 personen

olijfolie
boter
150 g spekblokjes
250 g pasta (penne of een andere vorm)
2 sjalotten
4 tomaten
een blik of brik passata of tomatenpulp (1 tot 2 dl)
2 teentjes look
een halve rode chilipeper
verse basilicum
een scheutje room
een koffielepel suiker of zoetstof
150 g Parmezaanse kaas (vers blok te raspen of geraspt voorverpakt in zakje)
20-30 minuten

Recept

• Breng alvast water in een kookpot aan de kook om dadelijk de pasta in te koken.

• Pel de tomaten en de sjalotten. Om tomaten makkelijk te pellen, kun je ze even in kokend water leggen of onder de kraan met warm water houden. Zo kun je de schil er makkelijk aftrekken met een mesje. Na het pellen, versnipper je de sjalotten en snij je de tomaten in kleine blokjes. Snij het groen uit de tomaatjes, en hou zeker ook de pulp bij voor je tomatensaus.

• Pel dan de look en plet de lookteentjes of duw ze door de lookpers.

• Snij de rode chilipeper overlangs door om er de zaadjes uit te halen, want die zijn heel erg pikant. Snij de helft van de rode chilipeper in heel fijne stukjes.

• Bak de spekblokjes in de pan op een hoog vuur tot ze krokant zijn. Gebruik hiervoor olijfolie of boter.

• Stoof de sjalotten en look met olijfolie in een stoofpot of wok op een matig vuur. Laat ze niet bruin worden! Voeg de fijngesneden chilipeper toe.

• Voeg daarna de verse tomatenblokjes toe en laat de saus een tiental minuutjes sudderen.

• Voeg dan het blik of brik passata of tomatenpulp toe. Laat de saus opnieuw even inkoken.

• Intussen kookt het water voor je pasta. Voeg wat olijfolie en zout toe aan het water en kook de pasta gedurende de aangegeven tijd op de verpakking. Als de pasta beetgaar is, giet je hem af in een vergiet en laat je hem even uitlekken.

• Voeg dan een koffielepel suiker en een scheutje room toe aan de tomatensaus. Zo verdwijnt de te bittere smaak van de passata of tomatenpulp en krijgt je saus een ietwat romigere structuur.

• Voeg tot slot de spekblokjes toe aan de tomatensaus en kruid de saus lekker af! Voeg niet te veel zout toe, want de spekblokjes geven al wat zout af. Ook peper is niet nodig, aangezien de rode chilipeper al voor voldoende vurigheid in de saus zorgt. Je kunt wel wat oregano en enkele blaadjes verse basilicum toevoegen voor een extra Italiaanse toets.

• Tot slot meng je de pasta onder de saus. Serveer het gerecht op een bord met een basilicumblaadje ernaast en geraspte Parmezaanse kaas.

Opmerkingen :


Als je niet zo van pikant houdt, kun je ook 1/4 chilipeper gebruiken.
Je kunt de chilipeper ook weglaten en gewoon peper toevoegen. Zo krijg je een lekkere, milde tomatensaus. Geen arrabiata meer, maar nog steeds erg mediterraans lekker!

Was na het snijden van de chilipeper je handen. Het vocht dat uit de peper komt, is namelijk erg straf en pikant en aanraking met de ogen kan irritaties veroorzaken.

Wie het liever vegetarisch houdt en de spekblokjes weglaat, brengt de saus best wel op smaak met wat extra zout.
toegevoegd door Marilisa