In het Italiaans betekent “orecchiette” kleine oortjes; een toepasselijke naam voor deze kleine pastaschelpjes uit Puglia die het erg goed doen bij sauzen op basis van groenten.
Ingrediënten
Voor 4 personen
300 g orecchiette
400 g kleine spruitjes, schoongemaakt
200 g spekreepjes
1 rode ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, geperst
2 el balsamico-azijn
10 g bieslook, fijngesneden
30 g geraspte Parmezaanse kaas
versgemalen peper
Recept
Breng een grote pan water aan de kook voor de orecchiette. Voeg zodra het water kookt zout en daarna de orecchiette toe. Zorg dat het vuur hoog blijft en kook de orecchiette onder af en toe roeren en zonder deksel het liefst iets korter dan volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook ondertussen de spruitjes in 4 minuten, giet ze af en zet ze apart. Bak de spekreepjes in een grote hapjespan zonder vet in 4 minuten. Voeg de rode ui en knoflook toe en bak die 4 minuten mee. Roer de spruitjes erdoor en blus af met de balsamico-azijn. Giet de orecchiette af, maar bewaar 4 el van het kookwater. Roer de orecchiette, kookwater, bieslook, Parmezaanse kaas en versgemalen peper door de spruiten en spek en serveer.